28.02.2018г.

145 години от рождението на Константин Малков – основоположник на земеделската наука в България

 

Уважаеми колеги, гости и наши съмишленици,

 

Днес в нашия Институт тържествено отбелязваме 145 годишнина от рождението на великия агроном и учен Константин Малков. За мен е чест да поздравя всички настоящи и бивши колеги с днешния празник. През всички тези години нашия Институт е извървял дълъг път и неговата история е ярко доказателство, че няма сила, която да спре жаждата на българина за знания и просвета.

Констатнин Малков е роден през 1873 г. в Крушево, Македония. Учи в Държавното средно земеделско училище в Садово. Висшето си земеделско образование завършва в гр. Хале, Германия. Специализира опитно дело в Гьотинген и болести по културните растения в Берлин. След завръщането си в България учителства в Държавното средно винаро-земеделско училище в Плевен, в Средно земеделско училище „Образцов чифлик” в Русе и в Държавното средно земеделско училище в Садово. През 1902 г. организира първата земеделска опитна станция у нас. Още тогава на 29 години съвременниците му са се удивлявали от неговата енергия за работа, като администратор, общественик, ръководител, крупен учен и педагог. Само 6 години преди края на житейския му път той успява и натрупва огромно научно наследство в областта селскостопанската наука. За краткия си, но изключително ползотворен живот, Малков издава 273 публикации, свързани с аграрната наука. Малков завещава на поколенията агрономи и научни работници изключително ценни научни резултати, като класификацията на българските пшеници, задълбочено изследва културите ориз, памук, фъстъци, сусам, мак, нахут и други. Проучва мащабно за времето си болестите и вредителите по културните растения, като открива нови за науката болести, които и днес носят неговото име. Днес повече от всякога с гордост можем да кажем, че Константин Малков със своята изгаряща страст и работоспособност е поставил началото на основни направления на селскостопанската наука – растителните генетични ресурси, селекцията и семепроизводството, растителната защита, сортоизпитване, агротехниката и систематиката.

И днес все още казаните от него думи предизвикват силно вълнение у нас, когато той е отказвал на предложенията за работа в най-престижните институти за времето си. Отказвал е с тъй рядко чувания и днес по нашите земи аргумент: „МОЯТА РОДИНА СЕГА СЕ ВЪЗВРЪЩА КЪМ НАУКАТА И ТЯ ИМА НУЖДА ОТ МЕН!“

На днешния ден е нужно да погледнем във времето, в себе си, и в душите си, за да открием духовните си опори в миналото. Днес повече от всякога имаме нужда от хора, като Константин Малков за да повярваме, че имаме какво да дадем на родината си и на Европа, за да не се срамуваме да се наречем българи, да не се срамуваме нито от езика, нито от историята си.

Нека и в днешно време да почерпим опит от нашето славно минало, да продължим да вярваме неотклонно в жизнените сили на нашия народ и да се стремим към духовен подем. По трънливия път на нашата история и Константин Малков ни е дарил със светли мисли и дела, както и с примера на собствения си живот в името на духовното израстване и възпитание в родолюбие и патриотизъм. Ние обръщаме поглед към миналото, защото то е отправна точка към нашето ново бъдеще.

На тази дата, която е паметна с това, че се навършват 145 г. от рождението на патрона на нашия Института ние трябва да си спомняме за него не само с умиление, но и с благодарност, да го благославяме, че е посветил собствения си гении на аграрната наука. Всички ние, като последователи се гордеем с неговите дела и си пожелаваме има повече такива знаменити хора сред нас, които да бъдат пример за новите поколения българи.

Нека е честит празникът на всички съвременни български учени, които продължават да пазят традициите и да развиват аграрната наука в България. Нека с нашите дела да продължим да пазим българската духовност и смело да търсим нови хоризонти в образованието и науката.

С честването на Юбилея на нашия патрон целият колектив на Институт по растителни генетични ресурси, като приемник на неговите идеи и богато наследство, изразява своята дълбока почит и признателност към великия учен и творец на България.

 

Поклон пред светлата му памет!!!

 

Председател на Общото събрание на учените в ИРГР Садово:             Доц. д-р Петър Чавдаров