Ден на фермера в Садово – 31.05.2018 г.

 

На 31 май в Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ се проведе традиционният открит „Ден на фермера в Садово“.

На празничното събитие, свързано със 145-та годишнина от рождението на „Великият агроном“ на България – Константин Малков (патрон на института), присъстваха много гости: представители от МЗХГ, научни работници от български селскостопански научни организации, земеделски производители от страната, както и фермери от Турция и Гърция.

Директорът на института проф. д-р Тенчо Чолаков с кратко приветствие откри тържественото събитие. След това той предостави думата на изпълнителния директор на ИАСАС г-жа Бистра Павловска да поздрави колектива на института по повод 145-та годишнина от рождението на Константин Малков от името на Министерството на земеделието, храните и горите.

В приветствието на г-жа Бистра Павловска бе подчертано значението на селскостопанската наука и историческите заслуги на Константин Малков за нейното развитие в България. Важно място бе отделено и на растителните генетични ресурси като стратегически резерв за настоящето и бъдещето на земеделското производство.

В заключение г-жа Павловска отправи призив към учените уверено да продължават да надграждат идеите, завещани от Константин Малков, и им пожела в близко бъдеще да реализират множество нови научни постижения.

Гостите на открития ден посетиха демонстрационното поле на института, където научните сътрудници представиха основните сортове зърнено-житни и зърнено- фуражни култури, от които в института ежегодно се произвеждат над 500 тона сертифицирани семена. Фермери от кооперация „Чорлу зират“, гр. Текирдаг, Р. Турция, проявиха изключителен интерес към българските сортове пшеница и фуражен грах. Изявено беше желание от тяхна страна за по-тясно бъдещо сътрудничество, обмяна на опит и закупуване на семена.

Програмата продължи с дискусии и делови обяд.

 

 

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment