Ден на фермера в Садово 2019

 

На 22.05.2019 г. в ИРГР Садово се проведе традиционния „Ден на фермера”.

На събитието присъстваха много фермери, представители на земеделски кооперации, арендатори, фирми – партньори, колеги от АУ Пловдив, ТУ Стара Загора, институтите в ССА и БАН, БАБХ, Национална служба за съвети в земеделието, журналисти и други гости. Откритият ден беше посетен и от турски фермери от земеделската кооперация в гр. Чорлу.

На Демонстративното поле от селекционерите на ИРГР Садово бяха представени 15 сорта пшеница. Сред тях бяха всички сортове, създадени в Института, от които се прави семепроизводство в момента. Включени бяха и садовските сортове Победа и Садово 1, които са дългогодишни стандарти съответно за Група А и В, както и новите стандарти от западната селекция Авеню и Анапурна за Група Б и В. Така производителите имаха възможност да сравняват новите български сортове и стандартите за отделните групи. За първи път бе демонстриран и най-новият сорт пшеница Надита, който е признат през 2018 г. На полето бяха показани и зимоустойчивите сортове твърда пшеница Деница и ечемик Поток. Изключително търсениия сорт тритикале Рожен. Единствения български сорт ръж Милениум, както и стандартите за пролетен голозърнест овес Мина, зимен плевест овес Калоян и първия български зимен голозърнест овес ИРГР Марина. Фермерите можеха да се убедят и в предимствата на смеските от зимен фуражен грах Мир и Весела с тритикале. Като алтернативи бяха показани евнозърнест и двузърнест лимец, просо, бурчак, фъстъци, сусам и медоносната фацелия. Коментирани бяха и някои от проблемите на биоземеделието, като гостите имаха възможност да видят и серифицираното биологично поле на Института, в което се изпитват сортове пшеница и грах и се предвижда да се прави семепроизводство на биосемена.

Интересът към садовските сортове бе много голям и още на полето бяха заявени 100 % от произведените семена на пшеница сорт Победа и тритикале Рожен, както и на значителна част от очакваните семена грах.

Програмата на откития ден включваше и представяне на съвместните демонстративни опити и продукти на фирмите партньори на Института – Бореалис, Меди Плюс Р, Хим Агро България, Суми Агро България и др.

 

Вашият коментар